Д-р Адам Персенски: Няма да закриваме центрове за психично здраве

05.02.2016

Няма да закриваме центрове за психично здраве. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в студиото на „Тази сутрин” по bTV. По думите му те са връзката между лежащоболния и амбулаторния пациент – те дават възможност болните да се лекуват в общността, без да са изолирани.

Проблемът, според него, е в това, че от 2010 г. насам центровете за психично здраве започнаха да увеличават броя на леглата за лежащоболни. По този начин, от една страна, са нарастнали разходите за тях, а от друга, се е достигнало до фрагментация на лечението на психично болните.

Персенски заяви, че в новата методика, която трябва да е готова до края на февруари, ще са отделени повече средства и внимание за диспансерното наблюдение на пациентите.

По думите му първоначално заложената връзка между амбулаторното лечение и постъпването на психиатрично болните в болница – диспансерното наблюдение – е изпуснато.

Министерството на здравеопажването се притеснява, че увеличения брой на лежащоболните отчасти се дължи на използването им като прюти за болните. По думите на зам.-министъра здравното ведомство няма намерение да спести пари с предложените промени – напротив, сумата, отделена за центровете за психично здраве е същата. Предложените промени са повече средства да се отделят за диспансерното лечение на болните. Те ще бъдат хоспитализирани, само ако положението им го налага.

За нас е важно лечението им след острия стадии – поддържащото им лечение – т.е. кой ги наблюдава и следи те да си приемат лекарствата, и да намалеят острите им пристъпи.

Д-р Персенски подчерта, че предложените промени целят да се отделят повече внимание и средства по време на диспансерното лечение на психиатрично болните.

Няма да има орязване на средствата – даже парите, които центровете за психично здраве ще са по-големи тази година в сравенение с миналата, заяви д-р Персенски. По думите му предложените промени не са окончателни.