Психиатричната помощ днес – пъзелът се нуждае от пренареждане

17.06.2015

Всеки пети българин някога в живота си е имал епизод на психично разстройство, едва една четвърт от тези хора обаче са потърсили помощ или са били насочени към психиатър. Това показват данни от националното проучване ЕПИБУЛ, а според информация на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи страната ни продължава да е на водещо място в Европа по брой на самоубийствата и на опитите за самоубийство.

Как отговаря на това предизвикателство системата за психиатрична помощ и нуждае ли се от промени тя? Този въпрос поставихме на един дългогодишен психиатър – д-р Гълъбина Тарашоева, управител на Центъра за психично здраве „Проф. Никола Шипковенски” в София. Неотдавна в рамките на дискусионна кръгла маса в Народното събрание д-р Тарашоева изнесе обширна информация за състоянието на системата за писхично-здравни грижи у нас. От презентацията стана ясно, че в момента пациентите с 65 психиатрични диагнози нямат право на комплексно диспансерно наблюдение, а здравноосигуреният българин на първично ниво е гарантиран само с едно направление за специалист веднъж или два пъти в годината, което означава не повече от 2-3 прегледа в специализираната извънболнична психиатрична помощ. Детските психиатрични отделения към центровете за психично здраве и университетските болници се броят на пръстите на едната ръка, финансирането на дейността им е проблемно, тъй като голяма част от диагнозите в тази възрастова група също са изключени от диспансерно наблюдение, а детските психиатри са изключително малко и работят основно в столицата и още 2-3 големи областни града.

Оптимално организирана ли е спешната психиатрична помощ у нас или е редно да се замислим за нови решения в тази област? Как може да бъде използван опитът от реализацията на програмата „Мобилна психиатрия”, която доказа, че при добре планирани и проведени кризисни интервенции рязко намалява необходимостта от хоспитализация? Отговор на тези и ред други въпроси, както и поредица предложения  за промени в здравното законодателство, насочени към осъвременяване на психиатрията ни днес, можете да намерите в интервюто с д-р Гълъбина Тарашоева в следващата публикация.