Благотворителни кампании

clip

Н Е К А  Б Ъ Д Е М  П О – Д О Б Р И

_______________________________________________________________

НАЦИОНАЛНА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ

За разкриване на Центрове за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на „будна кома”

По инициатива на Столична община през 2008 г. стартира благотворителна кампания „Да събудим хората в будна кома”. Събраните средства в размер на 170 000 лв. се предоставиха за лечение и рехабилитация на петима младежи в „будна кома”.

Трудностите, които срещат хората в това състояние и техните семейства са основно свързани с липса на постоянно медицинско наблюдение и регламентирано финансиране за дългосрочна рехабилитация. За да се намери трайно решение за предоставяне на специализирана медицинска и социална помощ за хора, изпаднали както в състояние на „будна кома”, така и на хора, нуждаещи се от подобна рехабилитация в България, като това се превърне в национална политика и приоритет, е необходимо усилията на всички специалисти, консултанти, организации, институции и медии.

Столична община вече поредна година полага усилия този проблем да се превърне в национален приоритет и инициира благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри”, с поредица събития през годините, посветени на каузата. Набраните средства са предвидени за разкриване на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти в СБДПЛР – Панчарево.

Центърът за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в будна кома ще предлага пълноценна рехабилитация, съчетаваща водни масажи, светлинна терапия, физически упражнения и най-важното за възстановителния период – стимулации на мозъка. Ще се намери трайно решение за предоставяне на специализирана медицинска и социална помощ и ще се преустанови практиката за търсене на възможности за лечение и рехабилитация на български граждани в чужбина.

Хората в състояние на „будна кома” или на медицински език „хронично вегетативно състояние” у нас нямат възможност да получат пълноценно лечение и рехабилитация. След като хората започнат да дишат самостоятелно, без да бъдат подпомагани от апарат, техните роднини започват да се грижат за тях в къщи или ги настаняват в частни хосписи или клиники. На нито едно от тези места, обаче болните не могат да получат адекватно медицинско наблюдение и адекватна на тяхното състояние рехабилитация.

Със събитията, посветени на каузата се показва важността от намиране на начин за решаване на проблема, за да могат всички нуждаещи се да имат достоен и нормален живот. В подкрепа на каузата застанаха също много артисти, изпълнители, спортисти и хора, докоснали се по един или друг начин до този проблем.

В резултат на Кампанията 5 човека получиха финансова подкрепа, с която подпомогнаха много важната за тях рехабилитация. Ники от Граф Игнатиево – сега 14 годишен, получи възможност за лечение в Русия и се възстановява успешно. Много хора, обаче, останаха с надежда за разрешаване и на техния проблем. Много хора останаха в очакване за помощ и на техните близки. Всички те остават в увереност в държавните институции и продължават да търсят подкрепа и отговорност от тях!

В рамките на Кампанията „Нека бъдем по-добри“ се събраха 60 000 лв., с които се извършва ремонт на отделението в Панчарево, но за завършването и оборудването не са достатъчни.

За дарения са предоставени:

Телефон за SMS с текст DMS BUDNI на номер 17 777 за всички мобилни оператори.

с цена на един SMS e 1.20 лв. с ДДС.

Целта на кампанията е да се намери трайно решение за предоставяне на специализирана медицинска и социална помощ за хора, изпаднали в това състояние, като това се превърне в национална политика и приоритет.

Всеки решен проблем прави живота ни по-сигурен и по-добър!

Още информация можете да откриете тук: Международен фестивал за поп и рок музика